Hasel Logosu

Buhan Okan ACAR

HASEL Genel Müdürü

Değerli HASEL Ailesi;

Kıymetli müşterilerimiz ve iş ortaklarımız, son derece yoğun bir 2023 yılına başladık. Bir seçim yılı, arkasından gelen deprem, tedarik sorunları ve üretimsel aktiviteler de bu yılın sonuna kadar yoğun geçeceğini gösteren emareler… 2022 yılının ilk çeyreğinde güzel bir pazar rakamı elde ettik. istifleme sektöründe 26 bin civarında bir rakama ulaşıldı. Bu sene, ocak ayı da çok güzel başladı. Fakat şubat ve mart aylarıyla birlikte daralmaları yavaş yavaş hissetmeye başladık. Bu durum sadece bizim için geçerli değil tabi, dünya genelinde de bu daralmayı görebiliyoruz. Dünyada hala daha önceki senelerden gelen tedarik sorunları devam etmekte. Biz de kendi planlamalarımızı bu tedarik sorunlarına göre organize etmeye gayret gösteriyoruz. HASEL, ilk çeyrekte geçen yıla nazaran yine aynı rakamları elde etti. Bu süreçte mevcut stoklu çalışabilme ve finans gücümüzden kaynaklanan son derece büyük bir artımız oldu. Bu durum yurt dışında da son derece takdir görmekte. Çünkü stoklu çalışabilmek büyük bir güç gerektiriyor. Daralmaya rağmen bu şekilde çalıştığımız için rakamlarımızın geçen yıldan daha aşağı kalmayacağını düşünüyoruz.

Bu olumsuz süreç üretimde yavaşlamalara neden olacak gibi duruyor. Fakat Türkiye bulunduğu konum itibariyle şu anda ihracat rakamlarını büyütüyor ve her ay da büyütmeye devam edecek gibi duruyor. Bu ortamda ikinci el makine bulmak son derece zorlaştığı için stoktaki makineler daha da kıymetlendi. Çünkü artık forklift termin süreleri neredeyse bir seneyi buluyor. Termin sürelerinde daha önce görmediğimiz bir durum ile karşı karşıyayız.

HASEL olarak bu ortamı 2020’nin daha ikinci çeyreğinde fark ettik ve 2021’den itibaren çok ciddi anlamda stok vermeye devam ettik. Türkiye’de bizim kadar stok veren firma olduğunu düşünmüyorum. Çünkü stoğa verdiğimiz makinelerin geleceğini öngörüyorduk. İlk çeyreğin sonu itibariyle 2023’ün kendi içimizde yönetim olarak planlamalarına başladık. Bu süreçleri içine alan proaktif yaklaşımlarda bulunmaya devam ediyoruz. Bütün bu süreçleri düşündüğümüzde Türkiye’nin 2021 yılındaki 22 bin adetlik forklift pazarını koruyamayacağını ve 2022 yılında 18 bin adete ineceğini düşünüyoruz.

Fakat bu süreçlerde HASEL olarak şirket yapılanmamızın çok güçlü olduğunu şöyle ifade edebilirim: Motorine gelen büyük zamlar, ithalatçı ve ihracatçı firmaları yeni arayışlara doğru itmeye başladı. Bu arayışla birlikte elektrikli makine pazarının daha fazla talep oluşturacağını tahmin ediyoruz. HASEL olarak elektrikli forklift pazarının en büyük firmalarından biri olduğumuz için makinelerimiz daha da kıymetleneceğini ve bu sürecin gücümüze güç katacağını ön görüyoruz. Biz de durgunluğun yaşandığı bu olumsuz süreçlerde nakit akışımızı tarihimizdeki en yüksek seviyede tutmaya devam ederek HASEL’i büyük bir firma konumunda tutmaya devam edeceğiz.

Hasel Diyalog Logosu

Filomuzu, yaşanılan tüm bu olaylar karşısında gençleştirmeye ve büyütmeye devam ediyoruz. 2021 ve 2022’de kısa dönem içerisinde filomuza 300’e yakın yeni makine ekledik. Kısa dönemde böyle bir ortamın popülerlik kazanacağına inanıyoruz. Şirket olarak büyüme faaliyetlerimize hiç bir zaman ara vermedik ve 2022’de çok güçlü markaları bünyemize katmaya devam ettik. Bobcat markasının temsilciliğini üstlendik. Makineler daha pazara giriş yapmamasına rağmen çok güzel geri dönüşler ve siparişler aldık. HASEL ailesi olarak müşterilerimizin tüm bu beklentilerini en kısa sürede eksiksiz bir şekilde karşılayacağız.

Hyundai markamız çok güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Firma olarak 600 kişiyi aşan bir istihdamımız gücümüze güç katarak yeni istihdamlar ve markalar ile kadromuzu güçlendirmeye devam ediyoruz.

Geçen sene başlayan bölgeleri iyileştirme çalışmalarımız tamamlandı. 2021 yılında Azerbaycan pazarında yüzde 9 oranında pazar payı elde ettik. Bu oran bizim için Türkiye dışında başka bir ülkede gösterdiğimiz çok büyük bir başarı oldu.

Bunun üzerine Linde MH Grubu, bizden Kazakistan ve bazı Türki Cumhuriyetlerde distribütörlük yapmamızı talep etti. Bu doğrultuda Kazakistan’daki yeni şirketimizi Mayıs ayında açmaya hazırlanıyoruz. Bu süreç bize, Linde MH içinde global bir oyuncu olma fırsatı verecek. Bundan sonra HASEL, sadece Türkiye’den sorumlu değil yakın coğrafyadaki 5 ayrı ülkeden daha sorumlu olacak. Bu da ne kadar doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor.

Hasel Diyalog Logosu

ÖNSÖZ

Kıymetli müşterilerimiz ve iş ortaklarımız, son derece yoğun bir 2023 yılına başladık. Bir seçim yılı, arkasından gelen deprem, tedarik sorunları ve üretimsel aktiviteler de bu yılın sonuna kadar yoğun geçeceğini gösteren emareler… 2022 yılının ilk çeyreğinde güzel bir pazar rakamı elde ettik. istifleme sektöründe 26 bin civarında bir rakama ulaşıldı. Bu sene, ocak ayı da çok güzel başladı. Fakat şubat ve mart aylarıyla birlikte daralmaları yavaş yavaş hissetmeye başladık. Bu durum sadece bizim için geçerli değil tabi, dünya genelinde de bu daralmayı görebiliyoruz. Dünyada hala daha önceki senelerden gelen tedarik sorunları devam etmekte. Biz de kendi planlamalarımızı bu tedarik sorunlarına göre organize etmeye gayret gösteriyoruz.

HASEL, ilk çeyrekte geçen yıla nazaran yine aynı rakamları elde etti. Bu süreçte mevcut stoklu çalışabilme ve finans gücümüzden kaynaklanan son derece büyük bir artımız oldu. Bu durum yurt dışında da son derece takdir görmekte. Çünkü stoklu çalışabilmek büyük bir güç gerektiriyor. Daralmaya rağmen bu şekilde çalıştığımız için rakamlarımızın geçen yıldan daha aşağı kalmayacağını düşünüyoruz.

Linde MH ile birlikte Baoli ürünlerimizi de pazara sunmaya başladık. İlk çeyrek sonunda bu ürünler nihayet elimize ulaştı. Daha ürünler gelmeden satılmaya başladılar. Her zaman olduğu gibi yine güçlü bir kadro kurduk. Baoli de ürün olarak kıymetli müşterilerimiz tarafından son derece iyi karşılandı. Bu şekilde Çin pazarında da iyi bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz. Kiralama konusunda da son derece başarılı bir yıl geçiriyoruz. Çok büyük projeleri, çok büyük ihaleleri kazandık. Bu sene 600’ün üzerinde kiralamaya makine ilave ediyoruz ve bu rekor sayıda bir rakam. Çünkü biz öncelikli olarak forklift pazarında ilerliyoruz. 600 - 650 adet çok kıymetli bir satışa ulaştık. Böylece kiralamadaki rakamlarımızla toplam 3500’lü adetlere yaklaşmış olacağız. Son derece büyük bir kiralama filomuz olacak.

SSH konusu, bizim için her zaman son derece önemli oldu. Çünkü satış sonrası hizmetler bir firmanın olmazsa olmazıdır. Buradaki kadronun eğitilmesi konusuna son derece önem veriyoruz. Bunun için HASEL Akademiyi oluşturduk ve kendi binasını inşa ettik. Burada teknisyenlere makine üzerinde sağlıklı bir ortamda sürekli eğitim veriyoruz. Aynı zamanda kadromuzu, aramıza kattığımız teknisyen ve mühendislerle daha da güçlendiriyoruz. SSH olarak her sene %20-30 bandında büyüyoruz. Geldiğimiz rakamlar bizi son derece memnun ediyor. Bu konudaki yatırımlarımızın sonuçlarını görebiliyoruz. Müşterilerimiz de verdiğimiz hizmetlerden son derece memnunlar. Merkez bölgedeki kadromuza ilave olarak makine hazırlama kısmını da yeni bir bölüme taşıyoruz. Böylece çok daha hızlı hizmet verebilecek hale geliyoruz. Bu sene içinde gerçekleşecek ve bize heyecan verecek noktalardan bir tanesi, yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığımız SAP’ın son aşamasına geldik. Bir ay sonra etkinleştireceğiz. Bu da bize gerek raporlama olsun gerek yönetimsel olsun son derece büyük bir şirket olarak; hızlı hareket edebilme, geleceği görebilme açısından katkı sağlayacak.

Kazakistan tarafında hazırlıklarımız devam etmekte. Evrak işlerimiz ve hükumet izinleri devam ediyor. Bu da ikinci çeyrek sonunda gerçekleşmiş olacak projelerimizden bir tanesi. Bu arada beraber çalıştığımız değerli HASEL ailesi çalışanlarımızın memnuniyetine son derece önem veriyoruz.

Daha önce söylediğim gibi bütün bölgelerde yenileme yapmıştık. Merkezde de yenileme işlemlerimiz devam ediyor. Güzel bir çalışma ortamı sunmaya gayret ediyoruz. 6 ay sonra genel müdürlük binamızın tamamı yenilenmiş olacak. Böylece mutlu mesut çalışan bir HASEL ailesi olacak.

Daha önce başvurusunu yaptığımız HASEL markamız vardı. Enerji departmanımız olarak HACELL adında yeni bir birim oluşturduk. Bu şekilde de lityum pazarında güçlü bir yer elde etmeyi planlıyorduk. Daha önceki söyleşilerde bahsettiğim gibi anlaşmalarımız tamamlandı ve lityumlarımızı sipariş etmiştik. Lityumlarımız konteynerlerde seri bir şekilde gelmeye başladılar. HASEL markamızla da lityumları müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Lityum bizim için de olmazsa olmaz son derece önemli bir konu. Bu nedenle lityum pazarında son derece büyüyeceğini düşünüyoruz. Biliyorsunuz hepimiz için sürdürülebilirlik çok önemli bir konu. Bu nedenle Linde MH bu konuya da çok önem veriyor.

Yeşil enerji konusu bizim için çok önemli. Linde, karbon emisyonunu düşürecek olan ürünlerini pazara sürüyor. HASEL olarak bizler de dizel gücünde elektrikli makinelerimizi pazara sunarak yeşil enerjiye ve yeşil doğaya katkıda bulunuyoruz. Yatırımlarımıza her zaman kararlı bir şekilde devam edeceğiz.

Kazakistan tarafında hazırlıklarımız devam etmekte. Evrak işlerimiz ve hükumet izinleri devam ediyor. Bu da ikinci çeyrek sonunda gerçekleşmiş olacak projelerimizden bir tanesi. Bu arada beraber çalıştığımız değerli HASEL ailesi çalışanlarımızın memnuniyetine son derece önem veriyoruz.

Linde MH ile birlikte Baoli ürünlerimizi de pazara sunmaya başladık. İlk çeyrek sonunda bu ürünler nihayet elimize ulaştı. Daha ürünler gelmeden satılmaya başladılar. Her zaman olduğu gibi yine güçlü bir kadro kurduk. Baoli de ürün olarak kıymetli müşterilerimiz tarafından son derece iyi karşılandı. Bu şekilde Çin pazarında da iyi bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz. Kiralama konusunda da son derece başarılı bir yıl geçiriyoruz. Çok büyük projeleri, çok büyük ihaleleri kazandık. Bu sene 600’ün üzerinde kiralamaya makine ilave ediyoruz ve bu rekor sayıda bir rakam. Çünkü biz öncelikli olarak forklift pazarında ilerliyoruz. 600 - 650 adet çok kıymetli bir satışa ulaştık. Böylece kiralamadaki rakamlarımızla toplam 3500’lü adetlere yaklaşmış olacağız. Son derece büyük bir kiralama filomuz olacak.

SSH konusu, bizim için her zaman son derece önemli oldu. Çünkü satış sonrası hizmetler bir firmanın olmazsa olmazıdır. Buradaki kadronun eğitilmesi konusuna son derece önem veriyoruz. Bunun için HASEL Akademiyi oluşturduk ve kendi binasını inşa ettik. Burada teknisyenlere makine üzerinde sağlıklı bir ortamda sürekli eğitim veriyoruz. Aynı zamanda kadromuzu, aramıza kattığımız teknisyen ve mühendislerle daha da güçlendiriyoruz. SSH olarak her sene %20-30 bandında büyüyoruz. Geldiğimiz rakamlar bizi son derece memnun ediyor. Bu konudaki yatırımlarımızın sonuçlarını görebiliyoruz. Müşterilerimiz de verdiğimiz hizmetlerden son derece memnunlar. Merkez bölgedeki kadromuza ilave olarak makine hazırlama kısmını da yeni bir bölüme taşıyoruz.

Daha önce söylediğim gibi bütün bölgelerde yenileme yapmıştık. Merkezde de yenileme işlemlerimiz devam ediyor. Güzel bir çalışma ortamı sunmaya gayret ediyoruz. 6 ay sonra genel müdürlük binamızın tamamı yenilenmiş olacak. Böylece mutlu mesut çalışan bir HASEL ailesi olacak.

Daha önce başvurusunu yaptığımız HASEL markamız vardı. Enerji departmanımız olarak HACELL adında yeni bir birim oluşturduk. Bu şekilde de lityum pazarında güçlü bir yer elde etmeyi planlıyorduk. Daha önceki söyleşilerde bahsettiğim gibi anlaşmalarımız tamamlandı ve lityumlarımızı sipariş etmiştik. Lityumlarımız konteynerlerde seri bir şekilde gelmeye başladılar. HASEL markamızla da lityumları müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Lityum bizim için de olmazsa olmaz son derece önemli bir konu. Bu nedenle lityum pazarında son derece büyüyeceğini düşünüyoruz. Biliyorsunuz hepimiz için sürdürülebilirlik çok önemli bir konu. Bu nedenle Linde MH bu konuya da çok önem veriyor.

Yeşil enerji konusu bizim için çok önemli. Linde, karbon emisyonunu düşürecek olan ürünlerini pazara sürüyor. HASEL olarak bizler de dizel gücünde elektrikli makinelerimizi pazara sunarak yeşil enerjiye ve yeşil doğaya katkıda bulunuyoruz. Yatırımlarımıza her zaman kararlı bir şekilde devam edeceğiz.

Böylece çok daha hızlı hizmet verebilecek hale geliyoruz. Bu sene içinde gerçekleşecek ve bize heyecan verecek noktalardan bir tanesi, yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığımız SAP’ın son aşamasına geldik. Bir ay sonra etkinleştireceğiz. Bu da bize gerek raporlama olsun gerek yönetimsel olsun son derece büyük bir şirket olarak; hızlı hareket edebilme, geleceği görebilme açısından katkı sağlayacak.